Team Verzuim heeft als doel de leerling die niet naar school komt, weer terug naar school te krijgen. Of in ieder geval de ontwikkeling van de leerling weer in beweging te krijgen. Team Verzuim biedt daarom begeleiding bij het oppakken van het schoolritme in het voortgezet onderwijs (verzuimcoaches). Ook vallen de afspraken voor Verzuim 18+ bij RBL onder Team Verzuim.
Verzuimcoaches
In onze VSV-regio werken we met verzuimcoaches. Als leerlingen in het voortgezet (speciaal) onderwijs verzuimen of thuiszitten, kan er een verzuimcoach worden ingezet. Zij hebben als doel de leerling zo preventief mogelijk te coachen, zodat deze een diploma of startkwalificatie behaalt. Als dit niet haalbaar blijkt, werken ze toe naar een plek op de arbeidsmarkt.
De verzuimcoaches proberen de ontwikkeling van leerlingen weer zoveel mogelijk in beweging te krijgen. Dat kan betekenen dat er niet een volledig schoolritme wordt behaald. Ze kijken namelijk naar wat haalbaar is voor de jongeren in kwestie en wat goed is voor hun welbevinden.
Preventieve aanpak
Onze coaches proberen verzuim zo preventief mogelijk aan te pakken. (Ziekte)verzuim kan namelijk een voorteken zijn van voortijdige uitval of thuiszitten. Omdat verzuim vaak al vroeg in de schoolloopbaan ontstaat, gaan de verzuimcoaches graag zo preventief mogelijk in het voortgezet (speciaal) onderwijs te werk. In principe kunnen ze snel en laagdrempelig worden inzet en zijn onafhankelijk.
Als een verzuimcoach aan de slag gaat met een leerling, dan is de eerste stap een huisbezoek. Met alle betrokkenen wordt dan een plan opgesteld om de leerling weer naar school terug te laten keren. In de praktijk zijn de coaches vaak langdurig betrokken. Ook als een leerling bijvoorbeeld de overstap maakt naar een andere school. Als de leerling er klaar voor is, wordt de intensiteit van de begeleiding afgebouwd.
Doorverwijzen
De verzuimcoaches kunnen voor leerlingen ook extra ondersteuning inschakelen. Ze zijn bijvoorbeeld degenen die bekijken of onderwijszorgarrangement GRIP passend is voor de jongere. Hierin werken leerlingen in een groepje aan de basis die nodig is om het schoolritme weer te herstellen. Ze worden daarbij begeleid door professionals uit het onderwijs en de hulpverlening. Ook de verzuimcoach blijft tijdens het proces betrokken.
Daarnaast kunnen leerlingen geplaatst worden bij het Leercentrum, uitgevoerd door Playing For Success. Hier kunnen jongeren wennen aan het verlaten van het huis en deelnemen aan dagelijkse activiteiten, terwijl ze in een veilige omgeving succeservaringen opdoen. Tegelijkertijd helpen ze leerlingen die het nog niet volledig zelfstandig kunnen schoolritme opbouwen. De verzuimcoaches beoordelen of een leerling geschikt is voor het Leercentrum.
Wil je als school een verzuimcoach inschakelen voor een leerling? Neem dan contact op met het onderwijsloket van SWV De Verbinding via het e-mailadres: loket@swvdeverbinding.nl of bezoek de website van de verzuimcoaches.
Verzuim 18+
Voor jongeren van 18 tot 23 jaar die geen startkwalificatie hebben en ongeoorloofd verzuimen, is er Verzuim 18+. Hoewel het wettelijk gezien niet zijn taak is, is afgesproken dat het Regionaal Bureau Leerlingzaken (RBL) voor hen op hetzelfde moment in actie komt als bij leerlingen tot 18 jaar. Zo zorgen we voor een doorlopende lijn tussen leerplichtig zijn (tot en met 16 jaar), kwalificatieplicht (16 tot 18 jaar) en de Doorstroompunt-aanpak* (18 tot 23 jaar). Hierdoor heeft het RBL de complete verzuimhistorie van een leerling tot zijn beschikking. Daarbij blijft het als onafhankelijke partij met kennis over voortijdig schoolverlaten betrokken. Het RBL heeft – samen met school – een signalerende functie en wordt steeds sneller ingeschakeld.
Wil je meer weten over ongeoorloofd verzuim? Klik dan hier.
* Doorstroompunt-aanpak was voorheen RMC-aanpak