Marcel & Sanne - Werkgeversservicepunt | WSP

MarcelSanne Dirkzwager SVEB

Marcel Hielkema is bestuurder-directeur van Dirkzwager Advocaten & Notarissen. Het kantoor met ruim 250 medewerkers helpt tal van cliënten met alle soorten juridische dienstverlening. Eén van hen is juridisch assistente Sanne. Sanne had een indicatie Wajong, maar vertel dat aan haar collega’s en er is niemand die je gelooft. Sanne draait net als ieder ander gewoon 100% mee.

Wat betekent de participatiewet voor u?
Marcel Hielkema: “Dat we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt niet meer apart plaatsen, maar mee laten doen in het reguliere werkproces.”

Hoe geeft u er invulling aan?
“Door te kijken hoe je in een organisatie als die van ons daaraan kunt bijdragen. We denken bij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt al heel snel aan banen in de horeca, schoonmaak, aan de lopende band, en in de groenvoorziening. Wij vroegen ons af of je daar niet veel verder in kunt gaan, en ook aan andere posities kunt denken. Sanne is daar een goed voorbeeld van. Ze draait bij ons volop mee in de praktijk. Zij was iemand die gewoon even een kans nodig had, een duwtje in de rug. Toen ze binnenkwam was ze heel stil, onzeker en had ze weinig zelfvertrouwen. Nu zes maanden later is ze zelfverzekerd en heeft ze een zelfstandige rol binnen de afdeling.”

Heeft u ondersteuning gehad?
“Onze P&O afdeling heeft al best veel ervaring op dit terrein en doen veel zelf. De volgende keer kan ik me zeker voorstellen dat we contact hebben met het Werkgeversservicepunt.”

sanne 672x504 95555Welke rol spelen medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt binnen uw bedrijf?
“Ons bedrijf bestaat voor de helft uit juristen, en voor de helft uit ondersteunende functies. Wat ondersteuning betreft hebben we altijd al gewerkt met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daar hadden we geen participatiewet voor nodig. We vinden dat het er gewoon bij hoort. Sterker nog, met betrekking tot Sanne en de overige medewerkers die op deze manier bij ons zijn gekomen, denk ik dat negen van de 10 mensen binnen ons bedrijf niet weten dat ze ooit een afstand tot de arbeidsmarkt hadden. Ze draaien bij ons ook gewoon 100% mee. Ook Sanne. Ze heeft een zelfstandige functie als juridisch assistente binnen de afdeling vastgoed.”

Wat betekent werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt voor uw organisatie?
“Dat we een bredere arbeidsmarkt hebben. Gewoon goede werknemers die soms even iemand nodig hebben die zegt ‘kom maar hier, wij geven jou een veilige en beschermde omgeving en het komt helemaal goed’. En als je ze dat vertrouwen geeft, komt het ook goed. Ik hoor veel ondernemers om mij heen die zeggen ‘het voelt goed en doet ook heel veel voor mijn andere medewerkers’. Ik geloof dat, maar bij ons is het andersom: de meeste medewerkers weten het gewoon niet.”

Kunt u de volgende zin afmaken? Ik sta voor een baan, omdat...
“...ik geloof in samenwerken, in participeren. Niet langer mensen in hokjes zetten, maar mensen een kans geven door zelf ook niet in hokjes te denken. De meeste werkgevers die ik ken, onderschatten de mogelijkheden. Maar dan ga je denken ‘Het zijn eigenlijk heel goede medewerkers, kunnen we daar nog meer mee doen? En ja, dat kunnen we. Iedereen trouwens.”

Tips voor werkgevers?
“Probeer het! Ik merk dat er een grote groep is die twijfelt. Ondernemers die vragen ‘Maar wie haal ik dan in huis?’. Tegen hen zou ik willen zeggen: kijk eens naar bedrijven die het al hebben gedaan. Praat er eens mee en probeer het gewoon. Ga naar het Werkgeversservicepunt om te kijken wat ze voor je kunnen betekenen. Ik weet zeker dat het werkt! En denk ook eens buiten de gebaande paden als catering en schoonmaak en groenvoorziening. Top natuurlijk dat die banen er zijn, maar er is veel meer mogelijk. Probeer er creatief bij te denken. Zo werd ik laatst zelf door iemand getriggerd met betrekking tot digitalisering; niet bepaald iets waar medewerkers direct warm voor lopen om het op te pakken. Er werd mij aangeraden om eens te denken aan mensen met een autistische beperking. Die zijn heel nauwkeurig en kunnen dat gewoon heel goed. Daar had ik nooit aan gedacht. En zo gaat het vaak. Iemand moet het even tegen je zeggen. En dan is er veel meer mogelijk dan je denkt.”

- Terug naar Home -