Liselore & Roy - Werkgeversservicepunt | WSP

LiseloreRoy UWV SVEB

Liselore Holtman werkt als Manager Werkzoekenden Dienstverlening bij het UWV. Ze werkt graag met Wajongers, waar administratief medewerker Roy er één van is. Want, zegt ze “Ze brengen je puurheid en oprechtheid. Een andere kijk waar je als organisatie veel aan hebt.”

Wat betekent de participatiewet voor u?
Liselore Holtman: “Wat ik er mooi aan vind, is dat zoveel mogelijk mensen deelnemen aan de maatschappij. Ik sta er volledig achter, omdat ik zie hoe goed het is als mensen mee kunnen doen. Het gevoel dat je nodig bent, is heel belangrijk voor mensen, en dat zien we hier dagelijks om ons heen.”

Hoe geeft u er invulling aan?
“Wij geven invulling aan de mensgerichte kant van het geheel. Wij werken hier met vier Wajongers. Je ziet dat het goed voor ze is om midden in de maatschappij te staan, en dat het goed is voor ons als organisatie. Het is ook erg leuk om ze te begeleiden, om ze wat weerbaarder te maken zodat ze zich in de maatschappij ook beter redden.
Neem nou Roy. Hij kwam hier onzeker binnen, maar je ziet hem groeien, en dat is heel mooi om te zien. Hij heeft dan wel een fysieke beperking, maar beslist geen functiebeperking. Je ziet die ontwikkeling bij alle vier onze Wajongers trouwens. Ze leren deel te nemen aan de maatschappij. Eigenlijk is dat de kern. Met een baan staan ze sterker in hun hele leven. Niet alleen op de zaak, maar ook privé.”

Hoe zorgt u voor ondersteuning?
“Met regelmaat heb ik met iedereen individueel een overleg. En alle Wajongers hebben een vaste collega die hun aanspreekpunt is voor op de werkvloer. Ook zorg ik ervoor dat ik wat extra contactmomenten met ze heb zodat ze niet vastlopen. Daarnaast maken we, indien nodig, net als andere werkgevers gebruik van de regelingen die er zijn op het gebied van proefplaatsingen, loondispensatie en dergelijke.”

roy 672x504 36257Welke rol spelen medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt binnen uw bedrijf?
“Ze doen hun werk, net als ieder ander. Drie van onze vier Wajongers, waaronder Roy, werken hier in een administratieve functie. De vierde heeft een ondersteunende facilitaire functie.”

Wat betekent werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt voor uw organisatie?
“Het levert ons heel veel op. De meeste mensen hebben geleerd hoe ze zich in een organisatie moeten gedragen. Onze Wajongers zijn heel eigen, ontwapenend en soms ook minder beheerst. Dat leert ons als collega’s in te zien dat we allemaal mensen zijn, en dat er maar weinig verschillen zijn. Ze zijn alleen in een ander soort pakketje geduwd, denk ik. Er komen meer emoties uit, en dat maakt ze echt en puur. Dat is goed voor ons allemaal. Soms zien we het ook even niet hoor. Dan moeten we extra tijd aan ze besteden om ze iets uit te leggen bijvoorbeeld. Maar ja, dan komt ook de menselijke kant weer boven. Dat we allemaal mensen zijn, en geen robots. En dat de een nu eenmaal sneller of makkelijker werkt dan een ander. Het is goed om dat te beseffen.”

Kunt u de volgende zin afmaken? Ik sta voor een baan, omdat...
“...het me goed doet. Ik zie bij alle vier dat ze groeien, dat ze er beter van worden, dat ze meer rechtop gaan staan. Daarbij is het ook goed voor ons. Zij blij, wij blij. Mooier kan het niet, toch?”

Tips voor werkgevers?
“Het kost tijd en begeleiding maar het brengt je echt heel erg veel in je organisatie. Je haalt mensen in huis die anders naar je bedrijf kijken, die breder en buiten de kaders denken. Wij zijn opgegroeid met het idee dat ‘als je dit en dat doet, en je zus en zo gedraagt, dat je er dan wel komt’. Zij zitten niet zo in dat keurslijf. En dat helpt je als werkgever om je blik te verruimen.”

- Terug naar Home -