Wilbert, Liesbeth & Gertine - Werkgeversservicepunt | WSP

banner Wilbert Stek web

Wilbert van Luenen is eigenaar van Wilbert Stek. Ze zijn een stekbedrijf voor boomkwekerijproducten. Medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt spelen een belangrijke rol in het bedrijf. Gertine Kwak werkt al een aantal jaar met veel plezier in het bedrijf. Mede ook door de ondersteuning van jobcoach Liesbeth Meij. 

Wilbert van Luenen, eigenaar Wilbert Stek

Wilbert Stek is een stekbedrijf voor boomkwekerij-producten zoals buxus, coniferen, euonymus, ilex. Ze zijn leverancier van bewortelde stekplantjes gekweekt en verkocht aan onder andere boomkwekers.WilbertStek Staanvooreenbaan Wilbert Gertine

Wat betekent de participatiewet voor u en hoe geeft u daar invulling aan?
Wilbert van Luenen: “Bij Wilbert Stek vinden we het belangrijk dat een investering niet alleen het reguliere rendement oplevert, maar ook concrete sociale winst. Want maatschappelijk verantwoord ondernemen doe je met passie en geloof in de kracht en inzet van jezelf én anderen.  Het is altijd zoeken naar goede productiekrachten. We hebben dat ook met mensen uit Oost-Europa gedaan maar dat was toch wat wisselend, en het werken met een afstand tot de arbeidsmarkt zoals Wajongers, bevalt ons gewoon beter. Ze spelen een belangrijke rol in ons bedrijf. Een gedeelte van de productie hebben we daarmee ingevuld.” 

Wat betekent werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt voor uw organisatie?
“Je hoeft niet specifiek iets extra’s te doen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Je moet alleen het werk goed indelen. Je moet weten wat ze kunnen en wat ze niet kunnen. En wij kijken naar wat ze wel kunnen en daar passen we ze dan op in. En niet echt het stresswerk, zoals het klaarmaken voor de klanten, waar we echt met een tijdsdruk werken. Daar worden ze niet op ingezet.”

Ik sta voor een baan, omdat...
“….ik deze mensen een kans wil geven om te ontwikkelen. En omdat ik er zelf ook ontzettend veel genoegdoening van krijg als ze zichzelf op hun gemak voelen. Ze krijgen gewoon een mooie plek in ons bedrijf en in de samenleving.” 

Liesbeth Meij, jobcoach

“Mijn rol als jobcoach is te zorgen dat mensen die hier in een proefplaatsing komen, geplaatst vanuit het UWV, dat ze hier op hun gemak zijn, dat ze kunnen werken aan hun werknemersvaardigheden. En op die manier proberen een contract binnen te halen.
Ik coach op deze plek eigenlijk de meeste mensen vanuit de Wajong, en dat is een diverse groep.
WilbertStek Staanvooreenbaan Liesbeth GertineWaarom krijgen ze een jobcoach?
Omdat ze toch moeite hebben om de zaakjes goed te regelen. Er komt heel veel papierwerk bij kijken. Ze hebben niet altijd van thuis uit alles mee gekregen om het goed te regelen. Of doorzettingsvermogen, of dingen die in de thuissituatie spelen. Die zijn allemaal van invloed van het functioneren van iemand op het werk.

Hoe ga je te werk?
Ik kom hier elke week en ik stem dan meestal af met de bedrijfsleider; Roy of met Wilbert, de werkgever. En dan bespreken we de dingen die goed lopen en dingen die wat minder goed lopen. Soms houden we even een bespreking; “Het gaat niet zo goed met deze klant, wat kunnen we daar aan doen? En wat dat betreft is het hier heel fijn. Het is hier een echt bedrijf en de werkgever loopt hier ook rond. Dus het zijn korte lijntje en we kunnen snel inspelen op situaties.”

Ik sta voor een baan, omdat...
“…….Ik het als jobcoach van toegevoegde waarde ben in het hele systeem van de Wajong en werken. Je bent net dat stukje dat klanten en werkgevers kan overtuigen dat het een goede samenwerking is. Je kunt voorkomen dat mensen uitvallen, je helpt met problemen, zorgt als het goed is voor een prettige werksfeer en samenwerking. Het is gewoon heel fijn als je ziet dat mensen gelukkig zijn. Ook een werkgever maar ook mijn klanten. En dat het een mooie match is. En daar doen we het voor!”

WilbertStek Staanvooreenbaan GertinEGertine Kwak, productie medewerker

“Ik ben hier terechtgekomen via mijn jobcoach. Ik was op zoek naar werk, want ik was afgestudeerd. Er was hier een vacature vrij en ben er zo ingerold. Ik vind het hier hartstikke fijn en de begeleiding is ook heel goed. Ze leggen alles goed uit, ze geven je de tijd om te ontdekken wat je nog meer kunt.

Wat vindt je van de kansen die je hier krijgt en wat is je droom voor de toekomst?
De kansen die ik hier krijg vind ik heel goed. In het begin is het natuurlijk een beetje aankijken en later krijg meer zelfstandigheid en mag je ook meer dingen doen. Als ik aan het stekken ben word ik rustig. Ja, dat vind ik voor mezelf heel erg fijn. Mijn droom voor de toekomst is hier blijven werken en later huisje, boompje, beestje stichten. Dat is mijn droom!”. 

 

Bekijk hier de film van Wilbert, Gertine, Liesbeth en Bernadette (ze heeft inmiddels een andere werkplek gevonden).

- Terug naar Home -