Robert & Jelle-Hilko - Werkgeversservicepunt | WSP

RolandJelleHilko Dudok SVEB

Robert Wittenberg is directeur van café-brasserie Dudok in Arnhem. Een levendige ontmoetingsplek met een gevarieerde menukaart, waar kok Jelle-Hilko zich op kan uitleven. Jelle-Hilko heeft gedragsproblemen, maar daar kookt hij natuurlijk niet minder om.

Wat betekent de participatiewet voor u?
Robert Wittenberg: “Voor ons als bedrijf niet zo heel erg veel. Wij werken al heel lang met mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt, dus werken we rustig verder op de manier zoals we al deden. Trouwens, er zijn onderdelen van de participatiewet die ik niet goed vind, zoals het vastgestelde quotum. Ik geloof daar niet in op die manier. Ik ben dus niet een erg groot ambassadeur van deze wet, maar wel van werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”

Hoe geeft u er invulling aan?
“Door in de loop der jaren actief deel te nemen aan allerlei trajecten op dat gebied, specifiek gericht op werken in de horeca. Via ‘Gastvrij Talent’ is Jelle-Hilko bij ons gekomen. Dit traject is een samenwerking tussen UWV, de gemeente Arnhem en de Arnhemse horeca. Daarin zijn we al een aantal jaren zeer actief, en vaak de grootste afnemer van kandidaten. Jelle-Hilko is daar een positief voorbeeld van.”

Heeft u ondersteuning gehad?
“Via het Werkgeversservicepunt komen bij ons de kandidaten binnen. Zo wordt er altijd een soort speeddate georganiseerd voor ondernemers uit de horeca en mogelijke kandidaten. Er volgt een bedrijfsbezoek en dan kijken we scherp wie er bij ons past en of er een ‘klik’ is. Via het reguliere traject maken we gebruik van een proefplaatsing. Afhankelijk van de kandidaat volgt er andersoortige hulpverlening. Er zijn veel mogelijkheden, en daar maken we ook gebruik van.”

jelle 672x504 21211Welke rol spelen medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt binnen uw bedrijf?
“We kijken naar alle medewerkers of ze wel van toegevoegde waarde zijn voor de exploitatie. We zijn immers geen charitatieve instelling maar een onderneming, en onder de streep moet er een plus overblijven.”

Wat betekent werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt voor uw organisatie?
“Ik ben geneigd om ‘niets’ te zeggen. Ik krijg er een goed gevoel bij, maar dat krijg ik bij iedereen die hier goed zijn werk doet. Er is daarin dus geen sprake van onderscheid. Soms wel, in de mate van zelfstandigheid en in de intensievere begeleiding die kandidaten nodig hebben. Voor het laatste hebben we interne jobcoaching, en daarnaast ontvangen we loondispensatie zodat je weer de tijd en de middelen hebt om extra in deze mensen te investeren.”

Ik sta voor een baan, omdat...
“...ik ondernemer ben. Zo heb ik bijvoorbeeld de keuze uit meer kandidaten. Neem nou de koks binnen onze branche. Het aanbod is niet heel erg ruim. Sterker nog, er worden tekorten in voorzien. En als er op deze manier goede kandidaten aangeboden worden, dan is dat natuurlijk een goede zaak.”

Tips voor werkgevers?
“Kijk eens wat verder dan je neus lang is. Er zijn vaak geweldige kandidaten die op een hele positieve manier kunnen bijdragen aan je bedrijf.”

- Terug naar Home -