Jos, Niels & Rene - Werkgeversservicepunt | WSP

JosNielsRene Promteg SVEB

Jos Bruens werkt bij PromTeg, waar hij heel blij is met Niels en René. Twee autistische paneelbouwers die inmiddels volwaardig meedraaien. Tot vreugde van henzelf, en van al hun collega’s.

Wat betekent de participatiewet voor u?
Jos Bruens: “We vinden zelf al dat we een sociale verplichting hebben. Daar hebben we deze wet niet voor nodig. Als mensen op een of andere manier buiten de boot dreigen te vallen, dan bekijken wij wat we voor ze kunnen betekenen. Wij kijken naar de mens, niet naar de rugzak.”

Hoe geeft u er invulling aan?
“Onze directeur is in gesprek gekomen met het UWV en via via kwamen we in contact met Niels. Hij kwam op gesprek om te vertellen wat hij zocht, wat hij kon, en zo is het begonnen. Daarna kwam René.”

Heeft u ondersteuning gehad?
“Wij zijn ondersteund met een jobcoach die zich meer richt op de zaken erom heen. De coaching op de werkvloer deden we zelf. Verder hebben we ondersteuning gehad in de vorm van loondispensatie. Bij Niels hebben we daar na zes maanden afscheid van genomen, omdat hij volwaardig meedraaide. Hij verdiende gewoon een normaal contract.”

niels 672x504 32989
Welke rol spelen medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt binnen uw bedrijf?

“Ze assembleren panelen, daar komt het kort gezegd op neer. Aangepast op de persoonlijkheden die ze zijn. De een moet een beschermde werkomgeving hebben en de ander moet anders worden benaderd. Maar vooropgesteld hebben we altijd gekeken naar wat ze kunnen, en niet naar wat ze niet kunnen.
In het begin was het contact moeizaam, zaten ze in hun schulp maar gaandeweg ging dat steeds beter. We gaven ze het gevoel dat ze kunnen zijn wie ze zijn, en daardoor gingen ze steeds meer openstaan en werden ze deel van de groep. Je merkt gewoon – en dat geldt voor iedereen hier – dat hoe beter iemand in zijn vel zit, hoe beter de kwaliteit van het werk is.”

Wat betekent werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt voor uw organisatie?
“Ik kan natuurlijk alleen over Niels en René spreken, maar ze zijn de meest toegewijde monteurs die ik ken. Er zijn natuurlijk beperkingen. Zo moeten de werkzaamheden niet afwijken van wat ze gewend zijn. Geen dingen die anders zijn dan anders want dan gaat het mis. Soms is het weleens lastig voor ons als organisatie, maar er staan veel voordelen tegenover. Zo leer je bijvoorbeeld om anders naar mensen te kijken. Dat verrijkt je als mens. Je ziet ook heel snel, dat als je alles open en eerlijk kunt uitspreken, je ook meer verantwoordelijkheid voelt naar elkaar toe. Pesten op de werkvloer komt bij ons bijvoorbeeld niet voor. We hebben teveel respect voor elkaar, en daar heeft de komst van Niels en René sterk aan bijgedragen.”

Ik sta voor een baan, omdat...
“...we kijken naar wat iemand kan, en niet naar wat iemand niet kan.”

Tips voor werkgevers?
“Beperkingen zitten vaak bij de werkgever, niet bij de werknemer. Je bent vaak bang voor het onbekende, maar ik weet zeker dat je er geen spijt van krijgt. Je zult niet snel meer betrokken mensen vinden, dan mensen zoals Niels en René.
Echt waar, een maandagochtend humeur hebben ze niet. Sterker nog, ze vinden het jammer dat het weekend is omdat ze dan niet kunnen werken. Het is de omgekeerde wereld en bijzonder om te zien. Probeer het zelf maar, dan merk je hoe mooi het is.”

- Terug naar Home -