Jacqueline & Kees - Werkgeversservicepunt | WSP

JacquelineKees Coers SVEB

Jacqueline Willemsen is commercieel directeur van ontwerpstudio en drukkerij Coers & Roest. Ze werken al een tijd met mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt zoals dtp-er Kees, en dat bevalt uitstekend.

Wat betekent de participatiewet voor u?
Jacqueline Willemsen: “Wij lopen er eigenlijk op vooruit. Sterker nog, we hoeven wettelijk gezien niet eens aan de Participatiewet te voldoen.”

Hoe geeft u er invulling aan?
“Twee jaar geleden zijn we in contact gekomen met Siza Zorggroep in Arnhem. Ze wilden een activiteitencentra sluiten op het gebied van grafische producties en afwerking. De mensen die daar een dagbesteding hadden, wilden ze onderbrengen bij bedrijven. Via de communicatiemanager van Siza zijn we gaan kennismaken en er zo ingerold. Het idee was een samenwerking waarbij zij hun grafische producties bij ons onderbrengen, en wij de mensen voor de dagbesteding in dienst zouden nemen. Een mooie wisselwerking. ‘Everybody happy’, zeg maar. Zo zijn we samen met een partnerbedrijf van ons – Binderij Arnhem - in januari 2014 gestart met tien cliënt-medewerkers en dat bevalt heel goed.”

Hoe zorgt u voor ondersteuning?
“Wij zijn door Siza ondersteund. De ondersteuning door het WerkgeversServicepunt kwam pas later. Zoals gezegd liepen wij al voor de fanfare uit.”

interview 5 Kees 0052 1000px 672x504 31376
Welke rol spelen medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt binnen uw bedrijf?
“Het zijn collega’s, net zoals ieder ander. We worden allemaal hetzelfde behandeld. We komen op tijd, betrekken iedereen overal bij, pauzeren samen, en noem maar op. Iedereen is lid van het team. Het zijn mensen die onderdeel zijn van onze maatschappij, dus zijn ze dat ook bij ons. Ook al kan de één meer werkdruk aan dan de ander. Mensen die bij ons productief worden, krijgen dan ook gewoon een betaalde baan in opbouw. Daarbij gaan we uit van hun mogelijkheden, en daar worden ze naar betaald.”

Wat betekent werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt voor uw organisatie?
“Het is echt de moeite waard. Het brengt ons bedrijf heel veel, en we raden het dan ook iedereen aan. Het werkt twee kanten op. Onze cliënt-medewerkers krijgen meer structuur in hun leven, en daarnaast wordt hun sociale omgeving deels ontlast. Je ziet ze groeien en stappen maken. Ze horen ergens bij en voelen zich gewaardeerd. Dat gevoel wat zij daardoor uitstralen, straalt ook weer naar ons uit. Daar worden we allebei beter van.”

Ik sta voor een baan, omdat...
“...ze dat ook verdienen en gewoon mensen zijn zoals jij en ik.”

Tips voor werkgevers?
“Duik in het diepe, maak weloverwogen keuzes, maar begin gewoon. Probeer niet alles van te voren uit te kristalliseren en te plannen. Kijk eens binnen je organisatie waar het zou kunnen en kijk of je daar een geschikt iemand voor kan vinden. Doe een sollicitatiegesprek, kijk of er een klik is en ga gewoon aan de slag. Wij zijn heel enthousiast dus waarom zou een ander dat niet zijn.
Trouwens, ik denk dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt erg geschikt zijn voor het MKB. De lijnen zijn vaak kort. Je kunt makkelijk schakelen en sneller dingen regelen voor de mensen. Ook kan iemand in het MKB minder snel tussen wal en schip vallen. Je moet natuurlijk wel kijken naar de werkzaamheden, maar ik denk dat bij elk (MKB-)bedrijf wel iemand moet kunnen passen.”

- Terug naar Home -